Sebenarnya bukan nak cerita pasal raya pon..ni nak cerita pasai rezeki..Bulan April ni,mmg bulan rezeki aku kot..Alhamdulillah...Mesti korang nak taukan rezeki ape??alahhhh..kalo korang tak nak tau pun,saya tetap nak bercerita gak..hehehehehe..Rezeki pertama........saya dh berjaya buat sambal hitam..masakan orang pahang...Saya dok mula jatuh cinta nk makan sambal tu lepas makan kt umah sepupu masa anak dia kawen..sedap siottttt..walaupun cara masakan tu agak melecehkan dan merimaskan malah seakan akan buang masa,tp saya cuba gak sampai berjaya....Memula tu pening gak,mana nak cari belimbing buluh..sbb saya cuma dgr org kata,nk masak sambal itam tu guna belimbing buluh...merata carik kt paso,naik juling bijik mata,tak nampak pon bayang..alih2,asben ckp kawan dia ada pokok belimbing tu...So,dgn rasa tak malunya,saya suruh asben saya mintak ckit...Alhamdulillah...dia bg setengah plastik merah tu..REZEKI!!!!..
Tanpa buang masa,saya pun search la kt google cemana nak buat sambal tu...Yessss..saya jumpa blog sorang brader tu...nama dia MAT GEBU @ tiffinbiru.blogspot.com..nama blog dia DAPUR TANPA SEMPADAN..best kan nama blog dia...orgnya mesti gebu..hikhik..jgn marah ye bang...lelaki pulak tu kan..untung wife dia ade asben pandai masak...tp saya tak jeles pon,sbb asben saya pun pandai masak gak...ekekekke...Meh saya tunjuk ckit gambo sambal saya yang tak seberape tu....jeng jeng.....
bahan2:
30 biji belimbing buluh (yg besar)
10 biji bawang merah (saya guna bawang besar,saiz sederhana)
2 genggam cili padi
3 genggam ikan bilis (siap kopek - rendam)
3 sudu besar kicap manis
Garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis.
penyediaan bahan:
Belimbing di masak tanpa guna air.Just masukkan dalam periuk,kacau2 sampai keluar jus...Tujuannya,utk keringkan jus belimbing tu...Masak sampai belimbing bertukar warna coklat...Proses ni ambil masa sikit,maunya sampai 2 jam sbb nk bg jus belimbing tu betul2 kering.Kalau ikut resepi asal,biar sampai belimbing tu kecut,tp saya hancurkan belimbing tu sbb nk bg kering cepat.Jika dh nampak kecoklatan tu,kene kerap kacau sbb takut hangus..Bila dh nampak rupa belimbing tu seakan akan asam jawa,gelap n likat,boleh la matikan api..Proses masak belimbing ni,kena la buat awal2 sbb lama nk tgu belimbing ni kering...
Bawang,cili padi dan ikan bilis di tumbuk separuh lumat.Saya buat mcm ni sbb nk dapatkan rasa..kalau lumat sangat,dh tak rasa dah..hehe..
Cara masak :
Panaskan minyak.Tumis sedikit bawang (ambil sikit dr yg di tumbuk tadi) sampai naik bau..Kemudian,masukkan serentak belimbing,bawang,ikan bilis dan cili.Masak guna api sederhana.Agak nampak dh kering,masukkan kicap manis dan garam.Kacau lagi sehingga semua bahan nampak kering.Saya masak ni dalam anggaran 1 1/2 jam la..Matikan api,ketepikan sambal tu ke tepi kuali.Nak bg minyak keluar sikit...Lepas tu,boleh la di makan bersama nasi panas.Boleh juga di simpan dalam peti ais.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment